İleri seviye hafif tanklar dahil edilmeden önce en iyi gözcüler orta sınıf tanklardı. Bu tankların dahil edilmesi ile birlikte orta sınıfta oynanış stratejileri bir miktar değişti. Hafif tanklara kıyasla daha etkili topları, daha iyi zırhları, daha yüksek hayat puanları sayesinde maçın gidişatına, hafif tanklar gibi önceden değil, sonradan etken faktör olmak durumunda oldular. Hayatta kalan tek bir orta sınıf bile, gözcülerini hızlı kaybetmiş bir rakibin en korkulu rüyası olacaktır.
Orta sınıf tanklar çoğu görevi yapabilecek çevikliğe sahiptir. öncelikli görev gözcülük ve hayatta kalmaktır. Ağır tankların ardında seri atış yeteneği sayesinde, saldırıya destek olabilirler ve bazıları ön hatlarda savaşabilir. Hafif tanklardan farklı olarak ağır tanklara daha yakın oynarlar ve onlara daha uzun mesafeleri görme, düşmanı çok önceden farketme gibi avantaj verirler. 3'den fazla orta sınıf iyi bir baskın ekibidir de. çabuk dolabilen etkili topları ile ağır sınıf tankları araya alarak kolayca savaştan düşürebilirler.
Dizaynları ve kapasiteleri bayağı değişiktir. En ağır orta tank 67 tonun altında ağırlığa sahiptir. En kalın ön zırh 120mm ve en kalın kule 200mm. En hızlısı 70km/h hıza ulaşabilir. Ayrıca güçlü silahlara da sahiptir, ama genellikle topları, Tank Avcıları, Ağır Tanklar ve KMT'ler den daha güçsüzdür. İleri seviye olanlarda hız ve manevra çok iyidir, bazıları destek rölü için dizayn edilmiştir. Bunların hızı ve manevra kabiliyeti kötüdür fakat güçlü silahları ve iyi zırhları vardır.
Her ülkenin orta sınıfı birbirinden farklı karakteristiğe sahip olduğundan orta sınıf tankların geneli için tek bir oynanma şekli vardır demek doğru olmaz. örneğin Rus orta sınıfları genel olarak iyi manevraya, iyi ön ve kule zırhına, yüksek hıza sahip iken, topları isabetsizdir. Telsizleri Almanlardan iyi iken Amerikan tanklarından kötüdür. T43 örneğin sıkça yanabilen bir tank iken, T44 mühimmatın patlaması ile tek atışta sıkça patlayabilen bir tanktır. Eski kral T54 ün ise en önemli avantajları, basık yapısı, güçlü ön zırhı, hızlı dolan topu ve iyi manevrasıdır. öte yandan topu, uzak mesafelerde berbattır. Geç nişan alır, zor vurur. Dolayısıyla rakibi E50'ye kıyasla uzak mesafelerden çok etkisizdir.
Alman orta sınıflar daha önce de bahsettiğimiz üzere genel itibariyle göremeyen ve gizlenemeyen tanklar oldukları için daha çok ağır tankların ardında saldırı destek gücü olarak kullanılmalıdır. Panther, Panther 2 de bu genel yapı yüzünden öncü değildirler. Harika topu ile muazzam büyüklükteki E50 de aynı tarzda oynanmalıdır.
Fransız orta sınıflar, telsiz, hız, manevra, kamuflaj ve ateş gücüne kıyasla, sıfır zırha sahiptirler. Oyuna yeni eklenmiş Fransızlara bu kadar avantaja karşın verilmiş tek dezavantaj kötü zırhtır. Genel geçer bir oynanış şekli olmamakla birlikte şarjörlü topu yüzünden iyi gizlenebilen Fransız tankları hem gözcülükte hem uzaktan tank imha etmekte müthiş etkili olabilmektedirler. Ayrıca en iyi baskın grubu da Fransızlardır demek yanlış olmaz. Zira kusursuz menvra sayesinde rakibe hızla baskın yapıp hızla uzaklaşabilmektedirler. Bire bir durumlarda ağır tanklar için gerçek bir baş belasıdır.
Optik, kamuflaj, duruma göre dürbün, hızlı top sürgüsü gibi ekipmanlar yüklenmelidir.
Orta sınıf tanklar görsel olarak veya mini-haritada, orta tanklar düz yeşil veya kırmızı 45 derecelik açıyla ikiye ayrılmış eşkenar dörtgen olarak gözükürler.